Skip to content
Blog

Software Engineering MCQs With Answers: Part 1

By Published A short read

    In this article we have 25 Software Engineering MCQs with Answers. 

1. Choose the correct  option in terms of issues related to professional  responsibility.

  1. Confidentiality
  2. Intellectual property rights
  3. Both confidentiality & intellectual property rights
  4. Managing client relationships

Answer: 2: Both confidentiality & intellectual property rights

2. "Software engineers should not use their technical skills to misuse other people's computers." Here the term misuse refers to:

  1. Unauthorized access to computer material
  2. Unauthorized modification of computer material
  3. Dissemination of viruses or other malware
  4. All of the above

Answer: 4: All of the above

3. Explain what is meant by PRODUCT with reference to one of the eight principles as per the ACM/IEEE code of ethics?

  1. The product should be easy to use
  2. Software engineers shall ensure that their products and related modifications meet the highest professional standards possible
  3. Software engineers shall ensure that their products and related modifications satisfy the client.
  4. It means that product designed / created should be easily available

Answer: 1 : The product should be easy to use

4. Efficiency in a software product does not include ________. 

  1. responsiveness
  2. licensing
  3. memory utilization
  4. processing time

Answer: 2:licensing.

5. What is a software?

  1. Software is set of programs
  2. Software is documentation and configuration of data 
  3. Software is set of programs, documentation & configuration of data
  4. None of the above.

Answer: 3: Software is set of programs, documentation & configuration of data

6. Which of these does not account for software failure?

  1. Increasing demand
  2. Low expectation
  3. Increasing Supply
  4. Less reliable and expensive

Answer: 3: Increasing Supply

7. Which of these is incorrect?

  1. Software engineering belongs to computer science
  2. Software engineering is a part of more general form of system engineering
  3. computer science belongs to software engineering
  4. Software engineering is concerned with the practicalities of developing and delivering useful software

Answer: 3 : computer science belongs to software engineering

8. What are attributes of good software? 

  1. Software maintainability
  2. Software functionality
  3. Software development
  4. Software maintainability & functionality

Answer: 4: Software maintainability & functionality

9. Which of these software engineering activities are not part of software processes? 

  1. Software dependence
  2. Software development
  3. Software validation
  4. Software validation

Answer: 1 : Software dependence

10. Which of these is incorrect?

  1. Software engineering belongs to computer science
  2. Software engineering is a part of more general form of system engineering 
  3. Computer science belongs to software engineering
  4. Software engineering is concerned with the practicalities of developing and delivering userful software.

Answer: 3: Computer science belongs to software engineering

11. Which of these is true?

  1. Generic products and customized products are types of software products
  2. Generic products are produced by organization and sold to open market
  3. Customized products are commissioned by particular customer
  4. All of the above

Answer: 4 : All of the above

12. The fundamental notions of software engineering do not account for?

  1. Software processes
  2. Software security
  3. Software reuse
  4. Software validation

Answer: 4 : Software validation

13. Which one of the following models is not suitable for accommodating any change? 

  1. Build & fix model
  2. Prototyping model
  3. Rad model
  4. Waterfall model

Answer: 4 : waterfall model

14. Which is not one of the types of prototype of Prototyping model?  

  1. Horizontal prototype
  2. Vertical Prototype
  3. Diagonal Prototype
  4. Domain Prototype

Answer: 3: Diagonal Prototype

15. Which one of the following is not a phase of Prototyping model?

  1. Quick design
  2. Coding
  3. Prototype Refinement
  4. Engineer Product

Answer: 2: Coding

16. SDLC stands for 

  1. Software Development Life Cycle
  2. System Development Life Cycle
  3. Software Design Life Cycle
  4. System Design Life Cycle

Answer: 1 : Software Development Life Cycle

17. Which model can be selected if user is involved in all the phases of SDLC? 

  1. Waterfall model.
  2. Prototyping model
  3. RAD Model
  4. Both prototyping model & RAD model

Answer: 3: RAD Model

18. If you were to create  client/server applications, which model would you go for?

  1. Concurrent Model
  2. Spiral Model
  3. RAD Model
  4. Incremental Model

Answer: 1 : Concurrent Model

19. Which one of the following is NOT desired in a good software requirement specification (SRS ) document? 

  1. Non-functional requirements
  2. Goals of implementation
  3. Functional requirements
  4. Algorithms for software implementation

Answer: 4 : Algorithms for software implementation 

20. COCOMO stands for 

  1. constructive cost model
  2. common control model
  3. composition cost model
  4. consumed const model

Answer: 1: Constructive cost model

21. What are the types of requirements?

  1. Availability 
  2. Reliability
  3. Usability
  4. All of the above

Answer: 4 : All of the above 

22. Select the developer-specific requirements?

  1. Portability
  2. Maintainability
  3. Availability
  4. Both Portability and Maintainability

Answer: 4: Both Portability and Maintainability

23. Which one of the following is not a step of requirement engineering?

  1. Elicitation
  2. Design
  3. Analysis
  4. Documentation

Answer: 3 : Design  

24. FAST stands for  

  1. Functional Application Specification Technique
  2. Fast Application Specification Technique
  3. Facilitated Application Specification Technique
  4. None of the above

Answer: 3 : Facilitated Application Specification Technique

25. QFD stands for  

  1. Quality function design
  2. Quality function development
  3. Quality function deployment
  4. None of the above

Answer: 3 : Quality function deployment

For next set click here