Skip to content
Blog

Big Data, R and Weka MCQs With Answers

By Published A short read

MCQs On Big Data  | 

Data Analytics With R | Weka Machine Learning

1. ______ programming language is  a dialect of S.

  1.  B
  2. C
  3. R
  4. K

Answer: 3 : R

2. Point out the wrong statement? 

  1. R is a language for data analysis and graphics
  2. K is a language for statistical modelling and graphics
  3. One key limitation of the S language was that it was only available in a commercial package, S-PLUS
  4. C is a language for data and graphics

Answer: 2 : K is a language for statistical modelling and  graphics

3. R functionality is divided into a number of ________.

  1. Packages 
  2. Functions
  3. Domains
  4. classes

Answer: 1 : Packages

4. Which package contains most fundamental functions to run it?

  1. root
  2. child
  3. base
  4. parent

Answer: 3 : base

5.  Which of the following is used for Statistical analysis in R language?

  1. RStudio
  2. Studio
  3. Heck
  4. KStudio

Answer: 1 : RStudio 

6. Which language is best for the statistical environment?

  1. C
  2. R
  3. Java
  4. Python

Answer: 2 : R

7. R has many functions regarding _______.

  1. Statistical, Biotechnology
  2. Probability, Microbiology
  3. distribution, Physics
  4. Statistics, Probability, Distributions

Answer: 4 : Statistics, Probability, Distributions

8. _______ hosts many add-on packages that can be used to extend the functionality for R.

  1. CRAN 
  2. GNU
  3. R studio
  4. 450

Answer: 1 : CRAN

9. Files containing R scripts ends with extension _________. 

  1. .S
  2. .R
  3. .Rp
  4. .SP

Answer: 2 : .R

10. Collection of objects currently stored in R is called as _______.

  1. package
  2. workspace
  3. list
  4. task

Answer: 2 : Workspace

11. To select columns ( variables) _______ function is used.

  1. Select()
  2. filter()
  3. mutate()
  4. summarise()

Answer: 1 : Select()

12. To filter(subset) rows _____ functions is used.

  1. Select()
  2. filter()
  3. mutate()
  4. dummarise()

Answer: 2 : filter()

13. To create new variables ______ function is used.

  1. Select()
  2. filter()
  3. mutate()
  4. dummarise()

Answer: 3 : mutate()